Ansku Bergström

Esiintymistä rakastava iloinen Anna-Liisa, eli Ansku, harjoitteli jo aivan pienenä tyttönä laulamista ja tanssimista peilin edessä äidin ompelemassa balettipuvussa. Innokkaan Tenavatähti-fanin vanhemmat päättivät etsiä hänelle esiintymistä tukevan harrastuksen ja lopulta Anskun ollessa 8-vuotias löytyi Raahen Rytmikkäistä sopiva kilpatanssin alkeiskurssi. Heti ensimmäiseltä tunnilta löytyi sopiva pari, jonka kanssa Ansku kilpaili 10-tanssissa aina nuorisoluokkaan asti. Vanhemmat olivat merkittävä tuki tanssin taustalla ja isä kuljetti yläasteen vuosina tytärtään aina Raahesta Ouluun asti harjoituksiin. Siskon kanssa Ansku harrasti innokkaasti myös ratsastusta, mutta lopulta oli tehtävä valinta kahden erilaisen aikaa vievän lajin välillä. Panostus tanssiin kantoi hedelmää ja ikimuistoisimpia hetkiä oli pääsy nuorisoluokassa ensimmäistä kertaa SM-kisojen finaaliin. Menneiltä kisavuosilta erityisenä kokemuksena on mieleen jäänyt myös ensimmäiset kisat Blackpoolissa aikuisten sarjassa.

Anskulle on ollut aina tärkeää liikkua monipuolisesti ja huolehtia tanssin ohella lihaskunnosta. Teini-ikäisenä hän kokeili jonkin aikaa siipiään kilpa-aerobicin parissa, mutta kaipasi pian jo parityöskentelyä ja yhdessä tekemistä, jonka kilpatanssi mahdollisti. Tanssi on kulkenut elämässä mukana moninaisissa vaiheissa ja nykyisin Ansku esiintyy paljon erilaisissa produktioissa kilpatanssin valmennuksen ja tuomaroinnin ohella. Tuorein kokemus on UIT-lavalta, missä hän mukana tanssijan roolissa Tuhansien ämpäreiden maa revyyssä. Esiintyjänä yksi upeimpia kokemuksia oli päästä mukaan nuorena tanssijana Jukan ja Sirpan ensimmäiseen Double-produktioon. Suurelle yleisölle Ansku on tuttu myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta, missä ensimmäinen kerta tähtiopettajan roolissa 2010 Antti Tuiskun parina päättyi lopulta finaalissa voittoon. Kokemus oli kaikkiaan upea ja kyseisen tuotantokauden nuorimmaisena opettajana voitto tuntui tietysti erityisen hyvältä.

HSDS:llä pedantti ja iloinen opettajamme valmentaa pääsääntöisesti lapsia ja nuoria. Ansku perustaa opetusta pitkälti tekniikkaan ja jaksaa muistuttaa oppilaitaan siitä, että hyvä tekninen pohja on kuin vahvat puun juuret maassa, jota ei kovinkaan myrsky voi horjuttaa. Tunneilla käydään läpi säännöllisessä rytmissä kaikkia tansseja, jotta jokaista arvosteltavaa tanssia harjoitellaan tasapuolisesti. Tunnit perustuvat aina tiettyyn tekniseen yksityiskohtaan, jonka ympärille Ansku rakentaa tanssilliset elementit. Opettajana hän pyrkii aistimaan oppilaista millainen oppija jokainen yksilöllisesti on, jotta hän voi tarjota parasta mahdollista tukea. Ansku rohkaisee oppilaitaan menemään mukavuusalueen ulkopuolelle, jotta tanssista tulee laajempi kokonaisuus yksittäisen teknisen suorituksen sijaan. Siksi hän toivookin, että oppilaat tulevat tunneille avoimin mielin ja uskaltavat kokeilla uusiakin asioita. Valmentajana hän uskoo, että mitä monipuolisemmin tanssijat liikkuvat, niin sen parempia heistä voi tulla omassa lajissaan.

Anskulla on kokemusta valmennuksesta jo useiden vuosien ajalta ja osa oppilaista on yhteisen matkan varrella kasvanut lapsista nuoriksi aikuisiksi. Vaikka juuri nyt Ansku keskittyy pitkälti lasten ja nuorten opetukseen, niin haluaa hän tulevaisuudessa opettaa myös aikuisia. Hän on suorittanut sekä Suomen Tanssiopettajain Liiton STOL-tutkinnon että International Dance Teachers Association -liiton IDTA Licentiate -tutkinnon lattareista, valmentajan ammattitutkinnon ja tuomarointiin tarvittavat lisenssit. Tällä hetkellä Ansku opiskelee opetustöiden ja esiintymisten ohella Oulun ammattikorkeakoulussa tanssiopettajan tutkintoa. Teorian opiskelu antaakin jatkuvasti hyviä uusia tapoja ja keinoja opetukseen.

Ansku nauttii kaikkien tanssien opettamisesta, mutta iloisen ja energisen opettajamme kaltainen samba on juuri ilmapiirin ja musiikin takia yksi henkilökohtaisista suosikkitansseista. Myös rumban erityisen naisellinen liikekieli kiehtoo. Omien esiintymisien, opetuksien ja opiskelun ohella Ansku käy vapaa-ajallaan kuntosalilla, joogaa ja nauttii pitkistä kävelylenkeistä koiran kanssa. Eläimet ovat olleet lapsesta asti lähellä sydäntä ja lapsuuden rakas ratsastusharrastus on palautettu viimeaikoina elämään mukaan. Eläinten kanssa touhutessa aika hurahtaa ja kaikki ulkopuoliset asiat unohtuvat. Ansku haaveileekin, että voisi tulevaisuudessa tasapainottaa elämää ja vaalia rauhaa asumalla omalla pienellä maatilalla tai ainakin luonnon helmassa. Sinne voisi sitten hankkia sen oman hevosenkin.