Jaana Puupponen

Jaana asteli ensimmäiselle balettitunnille Hyvinkäällä ollessaan 10-vuotias. Kauan ennen sitähänen juuri opittuaan kävelemään, oli tuleva balettitanssijan ammatti jo kuulemma ilmoitettumökkinaapurille. Liekö haave siirtynyt äidin maidon kautta tyttärelle, sillä myös äidille tanssi oli sydäntä lähellä, vaikkei hän itse sitä harrastanutkaan. Sen sijaan hän vei tytärtään jo pienenä katsomaan balettia Helsingin vanhalle oopperalle ja on hyvin mahdollista, että arvostetulla Maija Plisetskajalla on ollut osuutensa nuoren Jaanan balettiunelmiin. Ensimmäiselle Kari Karnakosken tunnille Jaana saapui 70-luvun tyylin mukaisissa keltaisissa froteeshortseissa, mutta jo toisella tunnilla päällä komeili hänen itse kirjailema musta balettipuku ja balettitossut. Laji nimittäin iski heti sellaisella voimalla, että Jaana ei ole voinut sen jälkeen kuvitellakaan tekevänsä mitään muuta.

Jaana harjoitteli alusta asti todella ahkerasti. Hänen ollessa 12-vuotias, kannusti opettaja Oili Aaltonen osallistumaan Lahden taidetapahtumaan. Paikalla yhtenä arvostelijana oli oopperan balettikoulun johtaja Maj-Lis Rajala ja Jaanan voitettua tapahtuman kysyi hän ujolta ja ahkeralta tanssijalta lähtisikö hän balettikouluun Helsinkiin. Oopperan koulutukseen siirtymisen jälkeen ei harjoittelun määrästä tullut enää loppua lainkaan ja Jaana hengitti balettia jokaisen valveillaolo hetken. Koulun jälkeen hän harjoitteli balettikoulussa oopperalla ja iltaisin hän useimmiten jäi vielä katsomaan esityksiä. Lopulta päivät venyivät niin pitkiksi, että Jaana muutti isovanhempien luokse Helsinkiin.

Balettitanssijan uran kannalta merkityksellinen käänne tapahtui Jaanan siirtyessä 17-vuotiaana itse Maj-Lis Rajalan oppilaaksi. Parin vuoden aikana kuoriutui ujosta ballerinasta upea tanssija, joka valloitti yleisön Joutsenlammen pääosassa. Ujoudestaan huolimatta Jaana on aina tuntenut olonsa hyvin varmaksi lavalla esiintyessään. Työssään tanssijana hän pyrkiaina hoitamaan työnsä niin hyvin, että se kasvattaisi taas seuraavan roolin. Esimerkiksi Joutsenlammesta saatu arvostus poiki Jaanalle lisää hyviä rooleja ja 25-vuotiaana hän sai unelmiensa roolin Don Quijotesta. Pitkään uraan oopperan palveluksessa mahtui Jaanalla monia ikimuistoisia hetkiä ja hän nautti kaikista vuosista aina siihen asti, kun jäi eläkkeelle 44-vuotaiaana. Ennen eläköitymistä hän oli ollut mukana jo useissa oopperan ulkopuolisissa projekteissa, kuten UIT:n revyissä, Kivikasvoissa ja peräti 13 kesää vierähti Savonlinnan oopperajuhlillakin.

Jaana uskoo, että kaikki hyvät asiat tulevat elämään tietyllä tapaa odottamatta tai vahingossa. Niin hän päätyi aikoinaan opettamaankin ollessaan vielä alle nelikymppinen. Jaanan ensimmäiset oppilaat olivat Olarin voimistelijoita ja opetustyö inspiroi häntä niin paljon, että ajatukset balettiuran jälkeisestä kuvanveistäjän ammatista jäivät. Jaana on saanut opettajana todistaa kuinka erinomaista kehonhuoltoa ja -hallinnan harjoittelua baletti on kaikkiin lajeihin. Siitä ovat olleet todisteena hänen oppilaansa voimistelijoiden lisäksi ratsastuksen jamiesten jääkiekonkin huipulta. Jaana suhtautuu työhönsä erittäin suurella intohimolla. Hän etsii väsymättä mielikuvia ja keinoja, joilla saa kaiken tasoiset oppilaat ymmärtämään ja oivaltamaan.

HSDS:llä Jaanan tunneille voi tulla kuka tahansa aivan aloittelijasta kokeneeseen tanssijaan. Hän muokkaa tunnin sisältöä aina mukana olevien oppilaiden mukaan. Jaana haluaa rakentaa luottamuksen oppilaidensa kanssa ja kuulee mielellään mitä he ovat tunnilta hakemassa. Elämäntyö baletin parissa on tarjonnut hänelle laajan tähtikartan mistä ammentaa keinoja siihen, että hän voi auttaa jokaista parhaalla mahdollisella tavalla. Iloinen ja nauravainen Jaana altistaa itsensä mielellään ja haluaa esimerkillään osoittaa, että virheet ovat sallittuja ja niitä saa tehdä. Hän uskoo, että positiivisessa ja kokeilunhaluisessa rennossa ilmapiirissä kuka tahansa inspiroituu ja oppii parhaiten. Oppilailta Jaana odottaa ainoastaan uteliaisuutta tulla tunnille ja hänen tehtävä opettajana on sen jälkeen innostaa ja koukuttaa itse lajiin.

Vaikka baletti on ollut Jaanalle iso osa elämää, niin on perhe aina ollut etusijalla. Lasten saaminen oli unelmien täyttymys ja hän on ikionnellinen, että on saanut kokea äitiyden. Nyt lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja Jaana tuntee olevansa elämässä uudessa upeassa vaiheessa. Aika kuluu opetustöiden ohella nykyisen intohimon golfin parissa ja siinäkin hän hyödyntää baletin kautta opittuja metodeja tullakseen paremmaksi. Jaana toivoo, että kaikki oppilaat ja kollegat säilyttäisivät uteliaisuuden ja rohkeasti kokeilisivat eri lajeja ja asioita elämässä ylipäätään. Vain kokeilemalla voi löytää ne jutut mistä pitää ja mitkä tekevät onnelliseksi.