Katri Mäkinen

Katri aloitti tanssimisen ekaluokkalaisena Eestissä. Kiinnostus heräsi, kun koululle saapui paikallinen tanssiseura esittäytymään ja oppilaat pääsivät kokeilemaan lajia. Kotona nuori neiti ilmoitti haluavansa aloittaa uuden harrastuksen, eikä hän ole koskaan sittemmin kyseenalaistanut rakkauttaan lajiin. Vanhemmat veivät tyttärensä tanssikurssille, eivätkä olleet ehkä aivan yhtä vakuuttuneita kyvykkyydestä alkuun, mutta Katrin selvästi nauttiessa harrastuksestaan antoivat he hänen jatkaa. Alusta asti Katri on tanssinut paritanssia ja nauttinut lajiin kuuluvasta kurinalaisesta treenaamisesta. Perhe muutti Suomeen Katrin ollessa noin 10 vuotias-vuotias ja uusi pari löytyi onneksi nopeasti Raahen Rytmikkäistä. Samasta paikasta Katri löysi ensimmäisen Suomalaisen parhaan ystävänsä, eli Ansku Bergströmin, jonka kanssa hän saakin tehdä tänäkin päivänä yhdessä erilaisia tanssiin liittyviä produktioita. Periksiantamattomuus vei Katria eteenpäin ja hän antoi tanssille kaikensa jo kouluikäisenä. Vanhemmat kuskasivat tytärtä minkä suinkin kerkesivät, mutta välimatkojen vuoksi Keminmaan Aida-seuraa edustava nuori tanssija joutui olemaan aina maanantaisin puolet koulupäivästä poissa ja jäämään Ouluun yöksi. Tiistaisin koulun penkille palattiin taas opettajan kyydissä. Mikään uhraus ei kuitenkaan koskaan Katria haitannut, sillä tanssi oli jo silloin niin iso osa elämää.

Kilpatanssilattioilla Katri menestyi upeasti parinsa Joonaksen kanssa ja pari kahmi kirkkaimpia sijoituksia läpi yhteisen yli kymmenen vuotta kestäneen uran. Lattarit ovat olleet Katrin sydäntä lähellä alusta asti ja erikoisluvalla lahjakas pari pääsi edustamaan Suomea kansainvälisiin kisoihin, vaikkeivat 10-tanssia tanssineetkaan. Kisamenestystä he saavuttivatmyös ulkomailla, ja ikimuistoisimpia ovat olleet junioriaikojen MM-kisat Italian Torinossa ja palkintosijoitus Eurooppa Cupissa isoissa kisoissa. Vuonna 2010 Katri heittäytyi uusille vesille ja osallistui ensimmäisellä kaudella Dance-ohjelmaan tanssien tiensä aina finaaliin asti. Kilpatanssi vuosien jälkeen Dance tarjosi upean mahdollisuuden uusien lajien kokeiluun ja oman tanssin kehittämiseen. Katri inspiroituukin uusista kokemuksista ja nauttii suunnattomasti esiintymisestä. Viime vuosina hänet on voinut nähdä monissa eri produktioissa, kuten Jukka Haapalaisen ja Sirpa Suutari-Jääskön Double -tanssiteoksessa tanssijana, Jarkko Tammisen Star Showssa, sekä MTV3:sen Tanssii tähtien kanssa ja Tähdet, Tähdet -ohjelmissa.

Kunnianhimoinen opettajamme elää hetkessä ja inspiraatio uuteen opetettavaan koreografiaan saattaa syntyä milloin musiikista, liikkeestä, kirjallisuudesta tai ihan mistä vain asiasta, joka herättää jonkinlaisen tunteen. Katri ihailee päättäväisi ihmisiä, jotka tekevät ahkerasti töitä saavuttaakseen unelmiaan ja tanssin lähipiiristäkin löytyykin paljon henkilöitä, jotka ovat upeita ja lahjakkaita esikuvia. Yleisessä elämän asenteessa esikuvina hänelle toimivat omat vanhemmat.

HSDS:llä Katri ohjaa viikoittain kahta erilaista tuntia, opettajansa näköistä energistä ja vauhdikasta Latin Fusion -tuntia ja teknisempää Dance on Heels -tuntia. KorkkaritunnillaKatri haluaa tarjota oppilaille mahdollisuuden tutustua omaan tanssitekniikkaan rauhalliseen tahtiin ilman koreografian tuomia paineita. Tunti etenee ryhmän ehdoilla ja Katri pyrkii jakamaan oppilailleen kaiken sen mitä hän on saanut urallaan oppia tekniikasta ja sen käyttämisestä oman tanssin parantamiseksi. Latin Fusion -tunnilla heittäydytään ja haastetaan kehoa tanssimaan normeista poiketen, nimensä mukaisesti lattareita siis maustetaan muilla tanssilajeilla. Tunnin aluksia tehdään aina harjoitteita ohjelmassa olevan tanssilajin mukaan ja toinen osa tehdään koreografiaa. Koreografia on vähintään kolmen viikon ajan sama, jotta oppilailla on aikaa sisäistää sitä ja kehittyä viikkojen kuluessa. Katrin ei odota oppilaiden osaavan heti, vaan uskoo, että epäonnistuminen opettaa meistä jokaista ja tarjoaa lopulta palkinnoksi harjoittelun ja kehittymisen kautta onnistumisen riemua. Oppilailtaan hän odottaa rohkeutta ja periksiantamattomuutta. Katri nauttii opettajana hetkistä, kun hän löytää yhteyden oppilaaseen ja näkee heidän oivaltavan ja kehittyvän. Tunneilla hän toivoo, että vaikka töitä tehdäänkin paljon ja tosissaan, niin samalla ryhmässä olisi myös yhdessä tekemisen iloa. Nauravainen opettaja saakin positiivisen asenteensa ja naurunsa tarttumaan helposti myös oppilaisiin.

Katrin oma suosikkitanssi on suuria ja herkkiä tunteita pintaan nostattava Paso Doble. Hän muistaa vieläkin hetken, kun hän nuorena tanssijana tykästyi kyseiseen lajiin. Syynä oli tanssin suurnainen Lorraine Rohdin, joka opetti kuinka Paso Doblea tanssiessa tulee elää liikettä ja tuntea kaikki voimakkaatkin tunteet mukana, eikä lainkaan sievistellä. Pason moniulotteisuus ja mahdollisuus tehdä laajaa liikettä ovat vieneet tämän tanssijan sydämen mennessään. Vaikka Katri nauttii monenlaisesta luovasta tekemisestä tanssipuvuista rakennekynsiin, niin on tanssi hänen elämässä kaikki kaikessa. Katri toivookin, että saa esiintyä tanssijana opetustyönsä ohella mahdollisimman monipuolisesti, sillä yleisön edessä hän on omimmillaan ja nauttii niistä hetkistä koko sydämen kyllyydestä.