British Open Dance Festival Blackpoolissa - maailman upein tanssitapahtuma yleisön silmin - Milla Himberg

05.06.2020

Joka vuosi toukokuun lopulla kilpatanssin kuumimmat nimet, suurimmat lupaukset ja intohimoisesti lajia seuraavat siirtävät katseensa englantilaiseen rannikkokaupunkiin Blackpooliin. 140 000 asukkaan ja 5 000 majapaikan kaupungissa, käydään kilpatanssin arvostetuimmat kisat British Open Dance Festival. Vuodesta 1920 asti järjestetty kilpailu kerää vuosittain lähes 3 000 paria peräti 60 maasta tavoittelemaan unelmaansa huikean arvokisan voitosta. Tänä vuonna monien muiden suurien yleisötapahtumien lailla ei kisaa päästä järjestämään sen oikeana ajankohtana. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan sodan jälkeen. Tämän vuoden osalta festivaali on siirretty elo-syyskuun vaihteeseen ja aika näyttää kuinka lopulta käy. Suunnitelmissani oli matkustaa yleisöön kolmannen kerran ystäväni ja treenikaverini Tiitin kanssa, mutta nyt ei auta kuin odottaa miten maailma kesän lopulla makaa. Oli seuraava mahdollisuus sitten elokuussa tai ensi vuonna, niin varmaa on se, että kaikki tanssijat, valmentajat, tuomarit, orkesteri ja yleisössä kannustavat, odottavat seuraavaa kisaa erityisen hartaasti!

Ryhdyin suunnittelemaan ensimmäistä Blackpoolin elämysmatkaa innostuttuani tosissani kilpatanssista loppuvuodesta 2017. Reissukaveriksi Tiitiä ei pahemmin tarvinnut houkutella, sillä hän on vihkiytynyt kilpatanssiin jo nuorena tyttönä. Itse halusin päästä paikanpäälle näkemään lajin tärkeimmät arvokisat, nähdä omin silmin kaikki kiistattomat maailman huipputanssijat, sen mistä Jukka ja Sirpa ovat maailmankuuluja ja kannustaa studiomme omia kilpailijoita heidän tavoitellessaan suurimpia unelmiaan tanssin saralla. Matkalaukut pakattiin täyteen iltapukuja ja seikkailuhenkeä, sillä emme varsinaisesti ihan tarkkaan tienneet mitä tulevat päivät yleisössä tulisivat meille tarjoamaan.

Itse tapahtuma Blackpoolissa kestää kokonaisuudessaan kaksi viikkoa pitäen sisällään kilpailut alle 21-vuotiaille, amatööreille, ammattilaisille, senioreille, Pro-Ameille ja opettaja-oppilaspareille. Lasten ja junioreiden kilpailu käydään perinteisesi pääsiäisen aikaan. Latinalais- ja vakiotanssien lisäksi kilpailut käydään Suomessa vielä vähemmän tunnetuista lajeista: American Smooth, American Rythm, Formation ja Exhibition. Ensimmäisenä vuonna olimme paikan päällä toisen viikon maanantaista perjantaihin ja yleisössä istuimme maanantaista torstaihin. Maanantaina lähdimme suomesta auringon noustessa ja viiletimme suorinta tietä Man chesterin kentältä hotellin kautta tapahtumapaikalle The Winter Gardensiin. Tavoitteena nähdä Veerasta ja Robertista edes vilaus amatöörien ensimmäisillä kierroksilla. Voin luvata, että jokainen Empress Ballroomin rappusia alas kävellyt muistaa ensimmäisen kerran tunteen ikuisesti. Kadulta ei todella voi uskoa miten upea tuo 14 metriin kohoava sali onkaan. Näyttävä kaareva koristeltu katto, kahdessa kerroksessa parvekekatsomoita ja lava, jolla Empress Orchestra soittaa, ovat kaikki yksityiskohtia, joita ei ole voinut kunnolla edes kuvitella. Nähdessäsi tanssijat kilpailemassa legendaarisella parketilla ja tuntiessasi energian omakohtaisesti, niin ei voi kuin nipistää itseään. Toisena vuonna ahmimme lisää päiviä, jotta pääsimme katsomaan myös Rising Star -kilpailut, sekä kovasti ylistetyn Team Matchin, joka kilpaillaan lauantaina. Viime vuonna myös tuttujen osuus yleisössä kasvoi, joten meitä suomalaisia oli jo komea edustusjoukko kannustamassa.

Päivät kisayleisössä kuluvat vauhdilla, eikä itse kaupunkia ole juuri ennätetty näkemään. Lähes jokaisena päivänä oli tuttuja parketilla aamupäivästä lähtien ja viimeiset kierrokset käydään kellon ollessa jo seuraavan vuorokauden puolella. Vapaat hetket menevät pääosin ruokahuollon ja vaatteiden vaihdon parissa. Kisojen katsomisen rinnalla on Winter Gardensissa ja hotelli Imperialissa paljon ihmeteltävää ja ostettavaa kenkien, treenivaatteiden, korujen ja iltapukujenkin muodossa. Joten ei hätää, jos vaatetta ei satu tarpeeksi mukaan, aina voi perillä ostaa itselleen yhden Espenin! Viime keväänä noudatin itse tätä ohjetta ja ostin aivan ihanan Espen Salbergin kimmeltävän ihanuuden. Voin sanoa, että viimeisenä iltana Empress Ballroomin loisteessa tuo kaunis puku päälläni tuntui kuin olisin ollut sadussa.

Pisimmät päivät yleisössä ovat ehdottomasti olleet latinalaistanssien amatöörien pääkisapäivä tiistai ja ammattilaisten pääkisapäivä torstai. Amatöörien ensimmäiset kierrokset käydään jo maanantaina, jolloin karsinta aloitetaan noin 300 parista kohti tiistai-illan finaalia, missä tanssii yleensä enää kuusi paria! Ammattilaispareja on noin 200, mikä sekin tarkoittaa, että parketilla pyörähtää 400 tanssijaa. Aamun ensimmäiset kierrokset alkavat kymmeneltä ja päivällä yleisössä pukeudutaan casuaalisti, mutta siististi. Illan kierroksille vaihdetaan ykköset päälle ja suuri osa tuhatpäisestä yleisöstä pukeutuu pitkään iltapukuun ja smokkiin. Illan mittaan yleisömäärä tuntuu vain kasvavan, sali lämpiää, kilpailu lattialla kovenee ja huipentuu lopulta finaaliin reilusti puolenyön jälkeen. Finaalin aikana monikansallinen yleisö pitää aivan uskomattoman kovaa meteliä taputtaessaan Empress Orchestra soittamien kaikkien tuntemien huikeiden Blackpool-kappaleiden tahdissa. Energia, joka kuudesta finalistiparista ampaisee pitkälle takariveihin ja parville asti, on jotain sellaista mitä en osaa edes sanoin kuvailla ja juuri se tekee tapahtuman paikan päälle kokemisesta huikeaa.

Blackpoolin reissut kuuluvat molemmat elämäni ikimuistoisimpien elämyksien joukkoon. Se, että pääsin katsomaan lajin huippuparien finaaleja, on toki upeaa, mutta ehkä eniten kylmiä väreitä ja jännitystä koin hetkinä, jolloin HSDS:n omat parit ovat olleet säteilemässä lattialla. Sitä niin toivoo heille kaikille suuria onnistumisia ja menestystä. Voin kertoa, että on aivan pirskatin vaikeaa pysyä eleganttina iltapuvussa, kun samaan aikaan tekee mieli hyppiä tasajalkaa ja kiljua niin lujaa, kun kurkusta lähtee, kun meinaa haljeta onnesta toisten puolesta. Tällaisia hetkiä olivat esimerkiksi kevään 2019 kisoissa Jaakin ja Tiinan 4. sija ammattilaisten Rising Star -kisassa ja pääkisapäivänä pääsy 24 parhaan joukkoon kolmessa tanssissa.

Voin vain kuvitella mikä on kilpailijoiden oma tunnelma samalla hetkellä tai miltä Jukasta ja Sirpasta on tuntunut kuultuaan nimensä ensimmäisenä peräti neljä kertaa tuossa taianomaisessa paikassa. Tunne on varmasti niin uniikki, että sitä ei voi edes verrata mihinkään. HSDS:n oppilaan näkökulmasta on ollut mielenkiintoista ja hienoa nähdä kuinka paljon Jukkaa ja Sirpaa maailmalla arvostetaan. He ovat todellisia legendoja ja heidän saavutuksensa ovat niin monen kilpailevan parin unelma. Voimme olla todella ylpeitä heidän ja monien muidenkin menestyneiden tanssijoiden puolesta, jotka ovat onnistuneet pienestä Suomesta ponnistamaan kilpatanssin huipulle. Toivottavasti saan olla taas pian paikan päällä todistamassa seuraavia huikeita onnistumisia.

VINKKI: Tänä vuonna tapahtuman alkuperäisillä päivämäärillä DSI-TV julkisti joka päivä erillisen koosteen vuoden 2008-2019 kisoista. Jokainen päivä on katsottavissa heidän You Tube-kanavalla ilmaiseksi. Joten jos mielit tutustua tunnelmaan ja bongata tuttuja, niin suosittelen katsomaan taltioinnit 😊

https://www.youtube.com/user/DSILondon