Kun tanssistudio olohuoneeseen muutti - Milla Himberg

23.04.2020

Tuoreen vuosikymmenen kevät toi meidät tanssinharrastajat aivan uudenlaisen arjen keskelle. Kun harrastaminen kotistudiolla ryhmässä ei ole ollut enää mahdollista, on avautunut kokonaan uudenlainen maailman verkon puolella. Ilolla ja ylpeydellä olen seurannut, kuinka HSDS:n opettajat ovat heittäytyneet videokameran eteen ja tarjonneet meille mahdollisuuksia ruudun toiselle puolelle treenaamiseen omassa olohuoneessa. Alkuun saimme nauttia monipuolisista studion tuottamista HSDS@HOME videoista, jotka toteutettiin laadulla Veeran ohjauksessa ja Jannen toimisessa kuvaajana. Nämä videot on mahdollista ostaa Vimeon kautta omaksi (á 15€) tai vuokrata vuorokaudeksi (á 6€). Lisäksi nyt ovat käynnistyneet myös HSDS@HOME Livestream-tunnit missä opetus tapahtuu reaaliajassa ja maksu hoituu suoraan omalta HSDS:n kortilta tai verkkokaupassa kertamaksulla. Vaihtoehtoja siis piisaa ja ajattelinkin jakaa kanssanne oman kokemukseni pohjalta näiden mahdollisuuksien ehdottomat hyvät puolet.

Valmiina aamutreeniin
Valmiina aamutreeniin

Treenaa silloin kuin sinulle sopii
Videoiden välityksellä treenatessa voi raivata tilan kodista tanssilattiaksi juuri silloin kuin itselle ja muulle taloudelle sopii. Mahdollisuus taukoihin ja liikkumiseen esimerkiksi etätyöpäivän lomassa on suorastaan tarpeellista, kun muuten hyötyliikunta on kovin vähäistä. Vimeossa olevat videot kestävät 10-30 minuuttia, joten niiden avulla voi tehdä nopean yksittäisen treenin tai yhdistää useamman videon laajemmaksi kokonaisuudeksi itselleen sopivaksi harjoitteeksi. Koreografiat on suunniteltu niin, että treeni on mahdollista tehdä pienessä tilassa, joten kotona treenaaminen onnistuu helposti. Tämä on todellinen mahdollisuus tanssia niin kuin kukaan ei näkisi ja eläytyä täysillä!

Matala kynnys
Tilanteen muuten ollessa uusi ja erilainen, niin on tutun opettajan ohjauksessa helppo heittäytyä mukaan tekemään uudella tavalla. Treenasitpa sitten Vimeon kautta videon avulla tai Zoomin välityksellä livetunnilla, niin tuttu ääni ja tapa opettaa ruudun toiselta puolelta nopeuttaa koreografian oppimista. Videotallennetta voi kelata, vaikka rajattomasti edes takaisin ja kerrata omissa oloissa niin moneen kertaan, että koreo ja liikkeet ovat varmasti hallussa. Tämä on mahtava uusi mahdollisuus ottaa haltuun myös sellaiset liikkeet mitä ei yhdellä viikkotunnilla studiolla tulisi opittua. Livetunnilla taas opettaja pystyy seuraamaan, että kaikki pysyvät mukana ja muokkaamaan koreotaan opetettavien ja tarpeen mukaan.

Mahdollisuus kokeilla jotain aivan uutta
Live- ja videotunnit mahdollistavat toisaalta myös pääsyn sellaisten opettajien tunneille, joita ei ole aiemmin uskaltautunut tai päässyt kokeilemaan. Itse olin aivan fiiliksissä mahdollisuudesta treenata esimerkiksi Katrin ja Jurin koreoita, sillä viikkolukkarissa ei meillä tällä hetkellä siihen muuten mahdollisuutta olisi. Samalla mahdollisuus löytää itselleen uusi suosikkiope jonon jatkoksi on tietysti myös upea mahdollisuus!

Making of HSDS@HOME
Making of HSDS@HOME

Palautetta ja yhdessä tekemistä
Livetunneilla, vaikka jokainen omassa kodissaan harjoitteleekin, niin on yhdessä tekemisen meininki. Jokainen meistä on samassa tilanteessa ja yhdessä harjoittelu luo sen saman positiivisen ryhmäpaineen, jolloin tulee tehtyäkin. Livetilanne mahdollistaa myös opettajalta saatavan palautteen, jos haluat osallistua kamera päällä opetukseen.

Paketoi ja hyödynnä myös tulevaisuudessa
Olen paketoinut videoista itselleni sopivia kokonaisuuksia niin, että yksi on aina vauhdikkaampi hien pintaan tuottava tunti, toinen teknisempi ja loppuun vielä Karrin kehonhuoltoa. Kokonaisuuksia vaihtelemalla voi jokaisesta treenistä tehdä hieman erilaisen. Kun koreot alkavat sujumaan, niin voi musiikin valita omilta soittolistoilta ja painaa menemään juuri niin vauhdikkaasti kuin sielu sietää. Videot löytyvät kätevästi kännykältä Vimeon aplikaatiosta, jolloin saan ne myös reissuun mukaan ja voin treenailla lomillakin niiden tahtiin, sitten kun niiden aika joskus koittaa.

Jaanan livestream baletti tunnilta
Jaanan livestream baletti tunnilta
Muuta huomioitavaa ja vinkkejä 

Livetunneissa on tietysti syytä huomioida muu ympäristö. Jos kotona on muita, niin on hyvä mainita heille osallistumisesta kamera päällä, ettei se puoliso puolipukeissa kirmaa taustalla suihkuun tai eksy tahtomattaan tunnille mukaan. Samalla livetunnit ja kotitreenaaminen tarjoaa tietysti kotijoukoille mahdollisuuden kurkistaa tanssiharrastuksemme pariin. Eihän sitä tiedä, jos vaikka joku heistäkin innostuisi itse harjoittelemaan tulevaisuudessa. Kameran pitäminen päällä on toki vapaaehtoista ja ryhmän ollessa iso (parhaimmillaan ollut useampi kymmenen) ei opettajakaan pysty antamaan henkilökohtaisesti palautetta niin helposti, mutta ryhmäkoon ollessa pienempi ja aiheen teknisempi, niin pystyvät opettajat myös antamaan palautetta sinulle henkilökohtaisesti. Jos et halua pitää kameraa päällä, niin on kohteliasta mainita siitä opettajalle ennen tunnin alkua, jotta hän ei turhaan mieti onko joku vikana. Tekniset haasteet ovat arkipäivää näiden erilaisten järjestelmien, laitteiden ja yhteyksien kanssa, joten tunnille kannattaa ”tulla” ihan viimeistään viisi minuuttia etukäteen, jotta kaikki varmasti toimii ja voit keskittyä tanssiin. 

Videotreenejä varten kannattaa kännykän lisäksi ladata myös televisioon Vimeon aplikaatio, niin löytyvät ostamasi treenit näppärästi myös isolta ruudulta. Livetunnille ilmoittautuminen ja maksaminen tulee hoitaa tunti ennen liven alkua, jolloin saat osallistumislinkin. Lataa myös Zoom valmiiksi, niin ei tarvitse viritellä enää siinä vaiheessa, kun linkki kolahtaa sähköpostiin. Itse treenaan livetunneilla langattomien kuulokkeiden kanssa, niin kuulen opettajan ja musiikin paremmin, kuin kannettavan kaiuttimista. Näyttö on hyvä nostaa sellaiselle korkeudelle, ettet joudu pitämään koko ajan leukaa alas tuntia seuratessasi. Tarkista, että internet yhteys on kunnossa, sulje kaikki taustalla mahdollisesti kuormittavat muut ohjelmat, koneen omat äänet sopivalle tasolle ja tarvittaessa tietokone laturiin kiinni. Vimeossa olevia videotreenejä ennen kannattaa joko lämmitellä oman maun mukaan tai tehdä jutun loppuun linkattu Kian ohjaama lämmittely. Sitten vaan juomapullo vierelle ja reippain mielin treenaamaan! Toivottavasti nähdään pian studiolla ja siihen asti mahdollisimman monien kanssa virtuaalisesti <3


Ps. Jäikö joku vinkki kertomatta? Jaa ihmeessä omasi alapuolella olevaan kommenttiboksiin.


Videotarjonta löytyy täältä: www.hsdancestudios.com/hsds-home
Live stream-tuntien lukujärjestys täältä: www.hsdancestudios.com
Yksittäisen tunnin ostaminen tai korttilataus onnistuu suoraan HSDS:n verkkokaupasta:  www.hsdancestudios.com/verkkokauppa