Studiomme kirkkaat nousevat tähdet - Milla Himberg

20.12.2019

HSDS:n parketilla harjoittelee useana päivänä viikossa innokkaita nuoria tanssijoita. Pienimmät heistä ovat vasta juoksemaan oppineita parivuotiaita, joista kasvaa pikkuhiljaa nuoria tanssin harrastajia, kun vanhemmilla teini-ikään ehtineillä tanssi saattaa rytmittää pitkälti koulun ohella elämää. Lajin pariin he ovat löytäneet useimmiten sisarusten innoittamina tai vanhempien kannustuksesta. Studion juhlissa olemme saaneet todistaa millaisia taitureita nämä varhaisteinit ovat ja miten upeita tanssijoita heistä kuoriutuu, kun he saavat tehdä sitä mistä nauttivat eniten. Viisi nuorta, Kaapo, Malin, Stefan, Maria ja My istuivat alas vasta aikuisena lajin pariin löytäneen Millan kanssa ja jakoivat ajatuksiaan siitä miksi he tanssivat ja mitä kilpatanssi heille merkitsee. Keskustelun pohjalta syntyi tämä blogipostaus, jonka tarkoituksena on antaa ääni studiomme lahjakkaille nuorille nouseville tähdille

Junioriluokassa tavoitteellisesti kilpailevat jututetut nuoret lahjakkaat tanssijamme harjoittelevat latinalais- ja vakiotansseja peräti viidestä kuuteen päivänä viikossa. Vaikka kilpatanssi on kovaa urheilua, niin on heillä keskenään samalla hauskaa. Musiikki, positiivinen yhdessä tekeminen ja ystävyys oman parin kanssa tekevät kilpatanssista heille harrastuksista rakkaimman ja treeneihin tuleminen on aina kivaa. Kaapon mukaan tanssista on paljon hyötyä elämän muilla osa-alueilla ja koulussakin keskittyminen on helpompaa. Kilpatanssin parissa he kohtaavat paljon eri ikäisiä tanssijoita, jonka ansiosta Malin sanoo oppineensa olemaan luontevasti kaiken ikäisten ihmisten seurassa. Nuoret myös oppivat kilpatanssin kautta huomaamattaan erinomaisia käytöstapoja, mistä nämä kaikki viisi ovat upeita esimerkkejä. Toisten kunnioitus ja arvostus kuuluu selvästi kaikessa miten he puhuvat keskenään ja myös aikuisille harrastajille. Studiomme yhteisöllisyys tulee nuorten mielestä erinomaisesti esiin HSDS:n omissa practise-treeneissä, kun kaiken ikäiset kilpailijat harjoittelevat yhdessä ja paikalla on aina myös yleisöä kannustamassa. Nämä harjoitukset ovatkin todella tärkeitä kenelle hyvänsä kisoihin valmistauduttaessa.

Kun kerran oli mahdollisuus jututtaa useampaa lahjakkuutta kerralla, niin oli tietysti pakko kysyä onko heillä suosikkitanssia. Kaikki ovat kuulemma mieleisiä, mutta suosikki vaihtelee hieman sen mukaan mitä kulloinkin harjoitellaan tai minkä koreografia on erityisen mieluinen. Keskustelun alla oli selvästi ollut ohjelmistossa sambaa, sillä se oli latinalaistansseista enemmistön suosikki sillä hetkellä. Vakiossa oli enemmän hajontaa sillä My ja Maria pitivät tangosta, Stefan valssista ja Kaapo ja Malin wienervalssista. Jos suosikkitansseissa oli pientä hajontaa, niin esikuvien suhteen he ovat täysin yksimielisiä. Sukupolvesta toiseen tanssijoiden tärkeimpiä esikuvia ovat tietysti Jukka ja Sirpa, mutta yhtälailla kaikki studion opettajat toimivat roolimalleina nuoremmilleen.

Esikuviensa jalanjäljissä tavoittelevat myös nämä nuoret mestaruuksia ja erityisesti voitto Blackpoolissa on haaveissa. Heille on selvää kuinka paljon työtä voitto ja finaalisijoituskin vaatii ja ymmärtävät hyvin kuinka paljon sen eteen täytyy tehdä päivittäin töitä. Tärkeää on myös se, että parin kanssa tavoite on yhteinen ja se, että saavat harjoitella kohti päämäärää yhdessä. Matkan varrelle on asetettu välitavoitteita ja jokaisesta etapista halutaan nauttia. Kisamenestyksen lisäksi nuoret toivovat, että saavat myös opettaa tanssia tulevaisuudessa.

Nuorten mielestä jokaisen kannattaisi kokeilla tanssia, koska se on kivaa, siinä pääsee musiikin äärelle, saa tehdä yhdessä ja laji on erittäin positiivinen. Jokaisella heistä on oma syynsä miksi he nauttivat tanssiharrastuksesta. My esimerkiksi nauttii tanssissa ilmaisusta, Maria musiikista, Stefan siitä, että saa oppia monipuolisesti liikkeitä ja Kaapo rakastaa esiintymistä. Tärkeää on harrastaa omasta tahdosta, koska silloin on oikea motivaatio ja mahdollisuus onnistua. Kilpatanssi on todellista urheilua ja on kivaa kun saa kilpailla. Tanssin rinnalla on tärkeää tehdä välillä muitakin juttuja, kuten Stefan harrastaa uintia, Maria soittaa pianoa ja Kaapo pelaa välillä vähän tietokoneellakin.

Keskustelun lomassa aikuiseen teki suurimman vaikutuksen se kuinka nuoret puhuivat omasta paristaan ja kuvailivat porukan yhteishenkeä. Kaikessa kuuluu kunnioitus ja ystävyys toisiaan kohtaan. Tytöt arvostavat omassa parissa erityisesti tanssitaitoa ja sitä kuinka auttavaisia he ovat. Pojat taas arvostavat tyttöjen positiivisuutta ja halua oppia. Ennen kaikkea he kuitenkin nauttivat porukalla yhdessä treenaamisesta, kisamatkoista ja kaikesta tanssiin kuuluvasta. On hienoa nähdä kuinka upeasti he kannustavat toinen toisiaan ja pitävät hauskaa. HSDS:n nuoret upeat tanssijat ovat esimerkillisesti käyttäytyviä ja fiksuja ihmisiä. Seuraamme heidän matkaa ylpeydellä ja kannustamme takuulla jokaisella askeleella.

Kiitos Kaapo, Malin, My, Stefan ja Maria mukavasta keskustelusta tanssin äärellä -Milla