Tanssillinen opintomatka omaan jaksamiseeni - Milla Himberg

11.06.2019

*yhteistyössä Puhti

Syksyllä 2017 kirjoitin tänne blogin puolelle otsikolla 'Ikuisesta laihduttajasta nautiskelevaksi tanssahtelijaksi' siitä, kuinka suhtautumiseni liikuntaan ja ruokaan oli muuttunut. Olin saanut todellisen kimmokkeen kilpatanssiin ja suunnittelin osallistumista ensimmäisiin ProAm-kisoihini. Kerroin blogissa kuinka ensimmäistä kertaa aikuisena laihdutuksen sijaan mietin riittävää ravinnon saantia, sekä kiinnostuin unen ja levon merkityksestä muutenkin kuin seuraavaa työpäivää silmällä pitäen. Sittemminkään en ole laskenut kaloreita tai käynyt vaa'alla, mutta levossa on vielä harjoittelua. Omien kisakokemuksien kautta kiinnostus omaa jaksamista kohtaan on kasvanut aina vain entisestään. Koska itse olen kaikessa kilpatanssiin liittyvässä vielä aivan alkumetreillä, niin seuraan tietysti mielenkiinnolla, miten studiomme todelliset taiturit ja tekijät elävät ja hengittävät joka solullaan tanssijan elämää. Viime syksynä sain upean mahdollisuuden lähteä mukaan kisamatkalle Roomaan, missä sain seurata neljän päivän ajan Robertin, Veeran, Markuksen ja Liisan kisa-arkea samassa asunnossa. Pääsin tarkkailemaan lähietäisyydeltä, kuinka neljä tanssijaa valmistautui kisapäivään ja huolehti omasta jaksamisestaan.

HSDS:n tanssijat virkeinä Rooman lentokentällä
HSDS:n tanssijat virkeinä Rooman lentokentällä

Omalla kohdallani arki on niin toisen näköistä. Aamulla herään kuuden jälkeen ja suuntaan toimistolle ja asiakkaiden luokse palavereihin. Päivätyöni kuormittaa kehoani hyvin eri tavalla, kuin tanssijan. Vastapainoksi liikunta ja rakas harrastus tarjoaa tietysti huoltoa keholle ja mielelle. Huhtikuussa luin Helsingin Sanomista mielenkiintoisen artikkelin siitä kuin ahertaja purkaa stressiä liikunnalla, mutta saattaa ajaa kehonsa vaaralliseen tilaan. Otsikko kolahti, sillä kuukausi aiemmin revennyt pohjelihakseni oli pistänyt miettimää omaa jaksamista ja sitä kuinka suuri rooli toisinaan henkisesti vaativalla ja kuormittavalla työllä oli omaan jaksamiseen. En ollut ennen tätä kevättä ajatellut jaksamistani kokonaisuutena, vaan jokainen elämän osa-alue oli omassa lokerossa. Pohkeen repeämänkin aikaan laskin ainoastaan, kuinka paljon liikaa olin ehkä treenannut ja nukkunut, mutta jätin työn aiheuttaman kuorman huomioimatta kokonaan. Todellisuudessa tietysti yhtä kehoa ja mieltä kuormittaa elämän kaikki osa-alueet ja minun olisi syytä tarkastella itseäni laajempana kokonaisuutena.

Kovaa treenaavilla tanssijoilla kuormitus syntyy toisenlaisista tekijöistä. Monet heistä treenaavat usein kuutena päivänä viikossa ja pelkästään omaa lajia parikin tuntia päivässä kerrallaan. Siihen päälle tulee vielä oheistreenit ja mahdolliset opetustyöt. Kilpailut ja harjoitusleirit ovat lähes aina ulkomailla ja vaativat matkustamista. Roomaankin lähdettiin aamulla ennen kuin kukkokaan oli kiekunut ja samana päivänä oltiin jo treenikengät jalassa leirin ensimmäisissä workshopeissa. Välissä oli ehditty kirjautua nopeasti asunnolle ja käydä syömässä ensimmäisessä vastaan tulevassa ravintolassa pasta-annokset. Siinä ei paljon kyselty mikä maistuisi tai millaista ravintoa keho juuri nyt vaatisi. Iltapäivän upeiden workshopien jatkoksi jäivät muut vielä illalla practiseen ja minä suuntasin nopeasti kauppaan, jotta voisimme tehdä asunnolla ruokaa omien mieltymyksien ja tarpeiden mukaan. Kello lähestyi jo puolta yötä saatuamme päivän ensimmäiset kunnon ravintoympyrän mukaiset ateriat napaan. Seuraavana aamuna Robert ja Veera olivat jo ensimmäisillä yksityistunneilla, kun itse vasta hieroin silmiä auki. Noustuani vieraasta sängystä niska jäykkänä, niin olin ehkä vähän kade Liisalle, joka ymmärsi kantaa mukanaan omaa tyynyä.

Kisamatkat eivät ole lomareissuja, mutta lyhyistä vapaista hetkistä osataan nauttia sitäkin enemmän
Kisamatkat eivät ole lomareissuja, mutta lyhyistä vapaista hetkistä osataan nauttia sitäkin enemmän


Kilpatanssi on mielestäni erittäin vaativa laji, eikä todella vähiten näille työkseen kisamatkoja tekeville. Monet tekijät vaikuttavat myös ihan perus harrastajan jaksamiseen, eikä aina väsymyksellä löydy selviä syitä. Omalla kohdallani vaikka keho ei työstä fyysisesti rasitu, niin kuormittaa se omalta osaltaan kuitenkin henkisesti. Saadakseni kokonaiskuvan itsestäni ja omasta jaksamisesta olisi syytä testata myös elimistölle tärkeiden arvojen tila. Kuitenkin ajan varaaminen lääkäriin yleiseen tarkastuksen on tuntunut turhalta, vaikka jokainen meistä sellaisenkin toisinaan varmasti tarvitsisi ihan siinä missä käyn kampaajallakin tai hieronnassa. Uusi Puhti niminen palvelu on kuitenkin tehnyt kaikkien liikkujalle tärkeiden arvojen testaamisesta niin helppoa, että edes kiireisimmät tanssijat tai minä emme voineet väittää, ettemme ehtisi sitä tekemään.

Puhdin liikkujan terveystarkastus -on kattava testikokonaisuus, jolla selviää kymmenien mittareiden avulla mm. elimistön arvot D-vitamiinin, ferritiinin, verensokerin, magnesiumin, kilpirauhasen ja munuaistenkin osalta. Testi tilataan Puhdin sivuilta ja tehdään valitsemassasi pisteessä (48 vaihtoehtoa ympäri maan). Varasimme Robertin ja Veeran kanssa ajat perjantaina maanantai aamulle verikokeeseen, joten jonottamaan ei todella jouduttu. Tulokset saimme käyttöömme alle vuorokaudessa. Eniten mietitytti, kuinka osaisimme amatööreinä tuloksia tulkita, sillä jo eri arvojen nimet ovat sellaisia, että ne eivät välttämättä sano yhtään mitään. Tulokset oli kuitenkin havainnollistettu selkeästi viitearvoineen, ja hämmennyksen hetkellä vastukset löytyivät helposti Puhdin sivuilla olevista tietopaketeista. Itse hämmästelin mm. mitä tarkoittaa hieman suurentunut määrä leukosyyttien kohdalla, mutta tuloksissa oli annettu hyvä lyhyt selvitys, sekä sivuilla olevassa tietopaketissa kattavampi kuvaus näistä valkosoluista.

Iloiset testaajat labrakäynnillä
Iloiset testaajat labrakäynnillä

Kenelläkään meistä testi tehneistä ei löytynyt mitään hälyttävää, mutta saimme selkeän käsityksen omista henkilökohtaisista arvoista mitä on hyvä tarkkailla. Vitamiinien puutoksiin löytyy helposti apua ravinnon kautta ja tarvittaessa pillerin muodossa. Esimerkiksi raudan puute vaikuttaa olennaisesti vireyteen ja tietysti ammatikseen tanssivalle on erittäin tärkeää, että energiavarastossa ei ole moisia vajeita. Mikäli tuloksissa olisi ilmennyt jotakin mikä vaatisi lääkärin kanssa konsultointia, niin olisi vastaanotolle ollut helppo mennä suoraan tuloksien kanssa. Nyt kun testi on kertaalleen tehty, niin on simppeliä seurata ja peilata omia arvoja aina sopivin väliajoin. Onhan se nyt vaan älyttömän mielenkiintoista tietää miten voimme edistää omaa hyvin vointia ja jaksamista!

HSDS haluaa omalta osaltaan myös auttaa asiakkaitaan jaksamaan ja nyt studion asiakkailla onkin mahdollista teettää oma Liikkujan terveystarkastus 10% alennuksella (etu voimassa kesäkuun 2019 loppuun, normaalihinta 149€). Tutustu tarkemmin itse tuotteeseen ja käy tsekkaamassa omat arvosi hyödyntämällä alennuskoodia hsds-10.

Naiset: https://www.puhti.fi/tuote/liikkujan-terveystarkastus-nainen/

Miehet: https://www.puhti.fi/tuote/liikkujan-terveystarkastus-mies/