Liisa Setälä


Liisa ihastui kilpatanssiin 9-vuotiaana ollessaan lomalla Bulgariassa. Illallisravintolassa nähdyt esitykset tekivät niin ison vaikutuksen, että kotiin palattuaan hän suuntasi Kotkan Hyrriin kilpatanssin alkeiskurssille. Oma pari löytyi onneksi nopeasti ja vain vuosi myöhemmin he osallistuivat ensimmäisiin kisoihin. Lapsena Liisa kokeili muitakin esittäviä lajeja, kuten taitoluistelua ja showtanssia, mutta mikään muu ei lumonnut häntä kilpatanssin lailla. Tanssi on rytmittänyt Liisan elämää aivan alusta alkaen ja kuljetti lopulta Helsinkiinkin hänen päästyä liikuntapainotteiseen Mäkelänrinteen lukioon. Alun alkaen nykyinen vakiokuningatar piti enemmän latinaistansseista, mutta voitettuaan 2013 kymppitanssin nuorisoluokan Suomen mestaruuden parinsa Emil Hallbergin kanssa, huomasi hän suhtautuvan intohimoisemmin menestykseen vakiotansseissa. Myöhemmin samana vuonna Liisa teki lopullisen päätöksen keskittyä tulevaisuudessa ainoastaan vakiotansseihin.

Seuraavana vuonna pienen tanssitauon jälkeen Liisa löysi rinnalleen nykyisen parinsa Markus Hirvosen. Yhteiset tavoitteet asetettiin alusta asti korkealle, mikä kasvatti Liisan motivaatiota ja voitontahtoa entisestään. Markuksen kanssa hän on tanssinut jo amatööriluokan Euroopan mestaruuskisoissa 9. sijalle ja Blackpoolissa 13. sijalle arvostetussa British Open Championships kisoissa. Vaikka tavoitteet on parilla korkealla, niin nauttii positiivinen Liisa matkasta ja kaikista onnistumisista tanssin saralla, olivatpa ne sitten kisalattialla tai harjoituksissa. Hän nauttii myös esiintymisestä ja toivoo, että saa esiintyä kilpauran ohessa mahdollisimman paljon.

Oman kilpauran ohella Liisa opettaa Markuksen kanssa yhdessä HSDS:llä lapsia ja nuoria. Alkeisryhmän kanssa tunti rakentuu peruskuvioiden, tekniikan, kehon hallinnan ja koordinaatiokyvyn harjoituksista. Tavoitteena on auttaa lapsia keskittymään ja hallitsemaan omaa kehoaan, joten oppimisesta pyritään tekemään mukavaa ja harjoituksista hauskoja. Tärkeintä on, että lapset itse innostuvat ja haluavat oppia tanssista lisää. Jatkotason ryhmän kanssa tunneilla käydään pitkälti samoja perusteita soveltaen harjoituksia läpi, mutta kuviot ovat vaativampia ja harjoitteet enemmän kilpailutilanteisiin valmistavia. Liisalle on tärkeää, että he onnistuvat rakentamaan turvallisen, positiivisen ja luotettavan ilmapiirin missä oppilaat uskaltavat rohkeasti kokeilla uusia asioita. Oman aktiivisen kilpauran ansiosta Liisa pystyy auttamaan nuorempia kilpailevia pareja kisoihin valmistautumisessa, sillä hän itse käy samoja asioita usein läpi ja on onnistunut löytämään keinoja, jotka ovat auttaneet menestymään. Oppilailta nauravainen opettajamme toivoo, että he tulevat tunneille avoimin mielin ja haluavat oppia.

Liisa haluaa tulevaisuudessa kehittyä huippuopettajaksi ja esiintyväksi taiteilijaksi, mutta ennen sitä on heillä Markuksen kanssa selvät sävelet oman kilpauran suhteen. Tavoitteiden eteen tehdään ahkerasti töitä ja harjoittelu on monipuolista. Suomessa pari harjoittelee pitkälti omaehtoisesti ja vähintään kerran kuukaudessa he pyrkivät käymään arvostettujen valmentajiensa opissa Englannissa. Jukka ja Sirpa ovat Liisalle tärkeitä esikuvia ja Markuksen kanssa yhteisissä haaveissa onkin saavuttaa ensimmäisinä suomalaisina vakiotansseissa saman mitä heidän esikuvansakin ovat saavuttaneet latinalaistansseissa. Liisalle on kunnia-asia saada harjoitella Jukan ja Sirpan studion upeassa ympäristössä ja hän on iloinen saadessaan heiltä tukea tanssillisissa ja harjoituksia koskevissa valinnoissa. Koko studion oma uniikki tukiverkosto opettajineen ja treenikavereineen ovat hänelle kullan arvoisia.

Ahkerasti harjoittelevan parin ohjelmaan kuuluu tanssin ohella paljon myös oheisharjoitteita. Oheislajeina toimivat muun muassa kuntosaliharjoitukset, sulkapallo, uinti, baletti ja erilaiset juoksulenkit. Liisa pitää oheisharjoittelussa erityisesti siitä, että toisen lajin näkökulmasta haasteita ratkomalla on tanssissakin ratkennut monta pulmaa. Hän kannustaakin kaikkia kokeilemaan monipuolisesti eri lajeja, sillä kaikista löytyy yhtäläisyyksiä tanssiin ja oma osaaminen kehittyy uuden informaation myötä. Vakiotansseista kaikki ovat Liisan sydäntä lähellä, mutta erityisesti hän pitää vauhdikkaasta ja energisestä quickstepistä.

Vauhdikkaan tanssijan elämän vastapainoksi Liisa viettää mielellään aikaa perheen ja ystävien kanssa. Markuksen kanssa yhdessä akkuja ladataan mieluiten pitkillä kävelyillä luonnossa ja elokuvia katsomalla. Jos aikaa vain olisi enemmän, niin kävisi Liisa mielellään Lontoon matkoilla katsomassa musikaaleja ja muita esittäviä taiteenmuotoja. Joskus oman kilpauran jälkeen Liisa haaveilee, että pääsisi itsekin teatterin lavalle.