Marko Keränen

Marko otti tanssiuran ensimmäiset askeleet 7-vuotiaana balettitunnilla. Hidastempoiset tunnit eivät kuitenkaan saaneet nuoren pojan mielenkiintoa säilymään ja harrastus uhkasi loppua lyhyeen. Innostus tanssiin palautui Markon imitoidessa 80-luvun hengen mukaan liikkeitä idolinsa Michael Jacksonin musiikkivideoilta ja Leroy Johnsonilta Fame-elokuvasta. Ehkä Leroylta opituilla liikkeillä oli osansa siihen, että koulun discossa 11-vuotiasta Markoa pyydettiin pariksi Oulun Telemarkin tanssikurssille. Kilpatanssin tavoitteellisuus ja määrätietoinen harjoittelu tuntui heti omalta jutulta, ja pari vuotta myöhemmin Marko edustikin jo Suomea maajoukkueessa.

Koulun ohella Markon kaikki aika kului Toppilan salilla ahkerasti harjoitellen. Kurinalainen rytmi ja kilpatanssin systemaattisuus tarjosivat hänelle sopivat raamit, jonka vuoksi myös koulussa meni erittäin hyvin. Markon tavoite on aina ollut kehittyä tanssin tekijänä mahdollisimman pitkälle ja siksi hän haki kuvataidelukion opiskelemaan tanssipedagogiikkaa Oulun konservatorioon, mistä hän valmistui vuonna 2000. Opintojen myötä kilpatanssin rinnalle tuli mukaan muita lajeja ja heräsi kiinnostus koreografioiden tekemiseen. Tänäkin päivänä koreografioiden tekeminen on iso osa Markon työtä.

Parikymppisenä Marko tutustui pitkäaikaiseen pariinsa Saaraan, jonka kanssa hän kisasi ensin koko kilpatanssin amatööriuran ja myöhemmin he menestyivät duona Latino Show- kisoissa niin kotimaassa kuin maailmallakin. Tanssi on kulkenut Markon mukana läpi elämän ja osaltaanrytmittänyt muutoksia. Matkan varrella hän on tanssinut itsensä voittoon showtanssin SM-kisoissa, sekä Latino Show SM-kisoissa peräti kolmeen kertaan. Marko suunnitteli koreografiat myös ryhmälle, jonka kanssa hän saavutti Latino Show -kisoissa maailmanmestaruuden kahteen kertaan. Työtään koreografina ja tanssin opettajana Marko jatkoi Helsinkiin muuton myötä 2005 ja seuraavana vuonna hän oli jo mukana ensimmäisessä Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuotannossa.

HSDS:llä Marko opettaa maanantaisin vauhdikkaita ja dynaamisia Latino Show -tunteja niin aloittelijoille kuin jonkin aikaa tanssineille. Markon opetustyyli on systemaattinen ja tuntien rakenne on aina sama alkulämmittelyineen ja salin poikki harjoituksineen. Kahdenkymmenen vuoden opetuskokemus on osoittanut, että keho oppii toistojen ja kokemuksen kautta, joten tunneilla on tietyt perusteet, joita kerrataan aina uudestaan. Opettajana hän haluaa tarjota oppilaille energiaa ja oivalluksia, sekä mahdollisuuden pitää tunneilla hauskaa. Siksi hän ujuttaakin tekniikan mukaan tanssin kautta tekemiseen, jotta tunnilla voidaan tanssia täysillä sydämen kyllyydestä. Oppilaat voivat kertoa Markolle avoimesti omistakin tavoitteista tanssin suhteen ja hän mielellään antaa yksilöllistä tukea oppimiseen.

Markon suosikkitanssi on aina se missä kaikki asiat loksahtavat paikoilleen, koreografian, musiikin, tunteiden ja koko flown myötä. Usein nämä ovat vauhdikkaita ja dramaattisia tansseja, jotka tarjoavat hetkiä missä muu maailma katoaa ja parin kanssa pääsee kokonaan toisenlaiseen ulottuvuuteen. Inspiraatiota Marko ammentaa useista lähteistä ja visuaalisena ihmisenä elokuvat, teatteri ja konsertit ovat tarjonnet hänelle oikeanlaisia ärsykkeitä läpi elämän. Energinen ja vauhdikas salsa saa opettajan palon aina syttymään ja mikäli yksi ainoa laji pitäisi valita, niin salsaahän opettaisi mieluiten. Marko on monessa mukana tanssin ja viihteen saralla ja toivookin, että saa tehdä tulevaisuudessakin monipuolisesti töitä tanssijana ja esiintyjänä ilman urautumista.