Markus Hirvonen

Vakiotanssien taituriopettajamme Markus syntyi tanssivaan sukuun ja otti ensimmäiset balettituntinsa ollessaan vasta 4-vuotias. Muutaman balettivuoden jälkeen hän seurasi siskonsa Mariian kanssa muun perheen jalanjälkiä kilpatanssitunneille. Sisarukset alkoivat harjoittelemaan yhdessä ja valmentajinaan toimi heidän enonsa ja moninkertainen vakiotanssien Suomen mestari Harri Antikainen, sekä latinalaistanssien mestarit Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö. Saadessaan huippuopetusta pienestä pitäen, oli Markukselle ja Mariialee alusta asti selvää, että kilpatanssissa tähdätään kansainväliselle uralle. Vuonna 2008 Markuksen ja Mariian siirtyessä aikuisten sarjaan puhuivat sijoitukset selvästi vakiotanssien puolesta ja he päättivät keskittyä tulevaisuudessa pelkästään niihin. Yhdessä Mariian kanssa Markus tanssi kaikkiaan 18-vuotta ja yhdessä he voittivat lukuisia Suomen mestaruuksia, US-Openin, Blackpoolissa British Open Championship kisojen alle 21-vuotiaiden kisan sekä amatööreissä Rising Star -kilpailun.

Pienestä pitäen huipulle tähdännyt Markus suhtautuu tavoitteisiin äärimmäisellä intohimolla. Tanssin ja kunnianhimoisten tavoitteiden vuoksi Markus ja sisko Mariia muuttivat jo teini-ikäisinä Lappeenrannasta Helsingin Lauttasaareen. Saavutettuaan reilu kaksikymmentävuotiaana maailman kärjen yhdessä siskon kanssa, oli luontevaa kulkea lopulta tanssillisesti omiin suuntiin. Pian päätöksen jälkeen Markus alkoi tanssimaan nykyisen parinsa Liisa Setälän kanssa. Liisan kanssa tanssiminen on ollut Markukselle yksi uran tärkeimpiä virstapylväitä. Sillä vaikka he ovat erilaisia, niin tanssiessa on kuin kaksi palapelin erilaista palasta loksahtaisi paikoilleen. Liisan kanssa heistä tuli nopeasti todella vahva ja yhteen hitsautunut tiimi, jolla on selkeä yhteinen näkemys päämääristä ja halu menestyä juuri toistensa kanssa.

Markus on nauttinut matkasta kohti jokaista yksittäistä voittoa. Kehittyminen on hänelle omanlaistaan polttoainetta ja suurin yksittäinen inspiraation lähde. Tahto tulla paremmaksi ei koske Markuksen kohdalla pelkästään tanssia, vaan hän on kiinnostunut kaikista mahdollisuuksista, jotka voivat viedä eteenpäin kuten ravinnosta, oheistreeneistä ja levostakin. Markus uskoo, että keskittämällä tarmonsa näihin osa-alueisiin, niin kehittyy siinä samalla ihmisenä muutenkin kokonaisvaltaisesti.

Tanssinopettajan työt Markus aloitti jo vuonna 2003 ja vuosien saatossa hän on suorittanut useita lajin koulutuksia. Hän itse haluaa oppia lajin huipulta ja pyrkii hyödyntämään omassa opetuksessaan kaikkea sitä mitä hän on saanut ammentaa omilta valmentajiltaan. Liisan kanssa Markus opettaa HSDS:llä lapsia ja nuoria. Lasten alkeistunneilla käydään kaikkien kymmenen tanssin perusteet, harjoitellaan asentoja ja ryhtiä, sekä rytmiikkaa. Markus ja Liisa haluavat luoda tunnilla turvallisen ilmapiirin missä lapsista on mukava oppia uutta. Tunnilla osa lapsista tanssii parin kanssa, mutta mukaan voi tulla myös soolona. Jatkotunnilla aktiivisesti kilpailevat nuoret saavat teknistä opetusta ja valmennusta omalle kilpauralleen. Opettajana Markus odottaa, että oppilaat tulisivat tunneille motivoituneina ja oppimishaluisina. Hän nauttii suunnattomasti hetkistä, kun oppilas oivaltaa ja saa tanssista itselleen positiivisen kokemuksen. Markus uskoo, että lapset saavat kilpatanssista elämään kokonaisvaltaisesti hyötyä hyvän ryhdin, käytöstapojen ja keskittymiskyvyn ansiosta.

Kaikki Markuksen ja Liisan elämässä tähtää tällä hetkellä heidän tärkeimpään tavoitteeseensa, eli amatöörien British Open Championshipin voittoon. Jukan ja Sirpan rinnalla tärkeimmät valmentajat opettavat pitkälti Englannissa, minne he pyrkivät matkustamaan kerran tai kaksikin kertaa kuukaudessa opetukseen. Suomessa vastuu harjoittelusta on parilla itsellään ja kaikki aika opetustöiden ohella meneekin tavoitetta kohti pyrkimiseen. Jukka ja Sirpa ovatkin Markukselle arvokkaita suunnan näyttäjiä, joiden kanssa hänellä on kunnia edelleen yhdessä rakentaa polkua kohti omaa mestaruutta ja hän on kiitollinen saadessaan työskennellä heidän kanssansa laajasti lajivalmennuksen ohella. Markus saa myös kotistudiolla HSDS:llä harjoittelusta paljon energiaa ja inspiraatiota. Studion erinomaiset puitteet, omaa harjoittelua tukeva muu tanssiopetus, sekä leirit ja tapahtumat ovat hänelle tärkeä voimavara. Mahdollisuus harjoitella hyvien ystävien ja korkeatasoisten tanssijoiden kanssa takaa sen, että vaikka studiolle tulisi kuinka väsyneenä, niin HSDS:n poikkeuksellisen hyvästä ilmapiiristä saa aina virtaa.

Markus itse rakastaa tanssin oheistreenejä ja juoksemisen rinnalla suunnistuksesta on tullut intohimo. Suunnistuksesta on myös tanssiin paljon hyötyä, sillä sykkeet ovat korkealla kuin tanssikilpailun finaalissa, kartalla pitää pysyä siinä missä parketilla muista pareista ja tehdä varsin nopeita päätöksiä. Suunnistus opettaa samoja tarvittavia ominaisuuksia kuten tietoisuutta ja askeleen edellä pystymistä, mutta tarjoaa samalla loistavan mahdollisuuteen nollata luonnossa. Liisan kanssa taas he ovat löytäneet sulkapallosta yhteisen lajin missä harjoitellaan esimerkiksi räjähtävyyttä. Tanssi on Markuksen mielestä juuri siksi niin upea laji, että melkein mitä muuta harjoitteleekin, niin saa siitä aina informaatiota omaan kehoon ja instrumenttiin, joita voi hyödyntää omassa lajissa.