Maria Kangasaho

Marian tanssijan ura lähti liikkeelle 6-vuotiaana perheen asuessa Pietarissa äidin vietyä siskokset paikalliseen tanssikouluun. Äidin intohimo tanssiin ja pianon soittoon siirtyi harrastuksena edelleen tyttärille ja parin vuoden ajan he ehtivät harrastaa kilpatanssia tiukassa venäläisessä kurissa mummon kulkiessa tunneilla tulkkiapuna. Suomeen muuton jälkeen tanssiharrastus jatkui kodin läheisessä seurassa yhdessä oman tanssiparin kanssa. Rakkaus lajiin kasvoi vuosien saatossa ja teini-ikäisenä Maria jo päättikin, että tanssista tulee hänelle ammatti. Hän on suorittanut sekä Suomen Tanssiurheiluliiton (STUL) että Suomen Tanssinopettajain Liiton (STOL) tutkinnot sekä kansainvälisen IDTA Licentiate tutkinnon latinalaistansseissa. Täysipäiväisenä tanssiopettajana työskentelevä yrittäjä on kouluttautunut myös tradenomiksi Haaga-Helian Johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmasta.

Maria on saavuttanut kilpaurallaan lukuisia finaalisijoja SM- ja GP-kilpailuissa juniori luokasta yleiseen ja voittanut useammat ikäkausimestaruuskilpailut. Tanssiuran yksi ikimuistoisimmista hetkistä tapahtui Marian ylioppilasvuotena 2007, kun hän saavutti parinsa kanssa 10-tanssin SM-kisoissa nuorisoluokassa finaalipaikan heidän treenattua yhdessä vain puoli vuotta. Toinen tärkeä hetken oli palkintosijan saavutus vuonna 2010 aikuisten luokassa ja hyvin haastavan ja rankan kisapäivän päätteeksi. Pitkään kilpauraan mahtuu tietysti useita onnistumisen hetkiä, jolloin kaikki on sujunut kisapäivänä täydellisesti ja hän on tanssijana saanut tuntea kuinka kaikki kova työ ja ahkera harjoittelu on maksanut itsenä takaisin.

Ahkeruus ja positiivisuus ovat ihmisessä piirteitä, jotka inspiroivat Mariaa ja hän kertookin siksi ihailleensa jo lapsesta asti Sirpa Suutari-Jääsköä. Hän muistaa edelleen erittäin hyvin päivän, jolloin hän pääsi ensimmäisen kerran legendaarisella Lappohjan tanssileirillä Jukan ja Sirpan ryhmään ja myöhemmin heidän yksityistunneille. Lapsuuden roolimalli toimii Marialle edelleen inspiraationa myös opettajana. Oman tanssin ja opetuksen ulkopuolelta Maria ammentaa inspiraatiota muista tanssilajeista ja teatterista. Esityksiä katsoessa hän haluaa päästä sen tarjoamaan tunnetilaan ja ammentaa uusia ideoita teknisen arvostelun sijaan. Parin kanssa tanssiessa on kannustavan opettajan mukaan mahdollista päästä kiinni tunteeseen ja vuorovaikutukseen, joka on kuin huumetta, mitä on pakko saada lisää. Hän toivookin, että pystyy oman opetuksensa kautta välittämään oppilailleen tavoitteen näistä tunteista.

HSDS:llä Marian viikkotuntien kirjo on laaja aina vanhemmille ja vauvoille tarkoitetuista tunneista aikuisten tiukkoihin tekniikkatunteihin. Lasten kanssa työskennellessä hänen tavoitteena on istuttaa oppilaisiin motivaation siemen, jotta he uskaltavat kokeilla ja tehdä asioita käskemisen sijaan. Kaikkien pienimmille lapsille saattaa olla jännittävää jo se, että jäädään yksin tunnille, jolloin on tärkeää, että tanssi on heille kiva iloinen asia ja oppia ammennetaan pitkälti leikin kautta. Opettajana Maria painottaa paljon tekniikkaa, jotta asiat opitaan tekemään alusta asti oikein, jolloin oppilas saa tanssiinsa tärkeitä apukeinoja ja vapauden ilmailusuun suorittamisen sijaan. Viikko-ohjelmasta löytyvällä tiistaiaamun Easy Dance tunnilla annetaan pääosin tanssin viedä ja ilmaistaan. Vanhemmalle ja vauvalle tarkoitettu yhteinen tunti tarjoaa pienten lasten vanhemmalle ajan jolloin he saavat tanssia ja liikkua omaksi ilokseen niin, että vauvat kulkevat samalla mukavasti matkassa mukana. Marian oppilaista löytyykin kokonaisia perheitä, jotka käyvät kaikki omilla tunneillaan ja nauttivat yhteisestä harrastuksesta jokainen itselleen sopivammalla tavalla. Aina iloisen opettajamme tiukkaan tekniikka opetukseen pääsee aina tiistaisin Pure & Tone -tunneilla, joissa tavoitteena on tanssia mahdollisimman puhtaasti ja oikein. Apuvälineenä tunneilla käytetään TONEMEUP -metodia*, jonka avulla tanssijan on helpompi keskittyä hiomaan timanttiaan, eli tanssiaan ja perustekemisen parantamiseen. Marialla onkin tämän mielenkiintoisen metodin Ambassador ja hän pystyy myös kouluttamaan muita opettajia erityisten kuminauhojen turvalliseen ja suositusten mukaiseen käyttöön.

Marialle on tärkeintä, että hänen oppilaansa löytävät oppimisen ja tanssin ilon, sekä sisäisen tanssijansa ikään tai kokoon katsomatta. Hän uskookin, että kuka hyvänsä voi olla tanssija ja siinä menestyä, kunhan on valmis tekemään töitä. Opettajana Marialle on tärkeää kohdata jokainen oppilas ihmisenä ja yksilönä, jotta hän pystyy auttamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Maria nauttii saadessaan kulkea oppilaidensa ja valmennettavien kanssa matkaa kohti heidän päämääriä ja toivoo olevansa monien oppilaidensa elämässä mukana, minne ikinä tiet tanssin saralla kulkevatkin. Siksi oppilailtaan hän odottaa avoimuutta, ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta tavoitella unelmia. Jokainen opettaja voi tarjota oppilaalleen uutta ja on tärkeää, että avoimuus ja vuorovaikutus toimivat molemmin puolin ja yhteinen tunti käytetään ahkerasti oppimiseen. Jos oppilasta askarruttaa jokin, niin Maria rohkaiseekin kaikkia kysymään, jotta hän voi opettajana auttaa tanssijaa eteenpäin.

Maria opettaa mielellään kaikkia 10-tansseja, mutta sielunsa hän on menettänyt lattareille ja rumbakävelyä kohtaan löytyy aivan erityistä intohimoa. Päämäärätietoiselle ja kärsivälliselle opettajalle lasten opettaminen on erityisen lähellä sydäntä ja hän toivookin olevansa siinä vielä Suomen paras. Haaveena on, että hän pystyy inspiroimaan ja kannustamaan oppilaistaan tulemaan paitsi parempia tanssijoita, niin myös ihmisiä. Oma hyvinvointi on Marialle tärkeää ja fyysisen työn rinnalla lataa hän mielellään akkuja kävelemällä, käymällä elokuvissa ja lukemalla. Toisinaan on kuitenkin nautinnollista antaa tanssin viedä mukanaan esimeriksi salsabileissä. Lomalla hän nauttii mielellään myös siitä, että ei tarvitse tehdä mitään, vaikkakin Kuuba lattarirytmeineen on vetänyt puoleensa jo useana vuonna peräkkäin.

* TONEMEUP metodi on apuväline, joka perustuu kolmeen asiaan connect – feel – present. Sen avulla

– Saamme tehokkaan kehonkannatuksen

– Vahvistamme ja venytämme kehoa

– Kehitämme kehon koordinaatiota, joka johtaa korkeampaan laatuun liikkeessä

– Opimme käyttämään tarpeellisen määrän jäntevyyttä vartalon keskustassa liikkeen tuottamista varten

Scroll to Top