Pekka Katainen

Liikunnalliseen ja musikaaliseen perheeseen syntynyt Pekka heilutti tanssijalkaa jo äidin kohdussa, mutta ensimmäiselle balettitunnille hän päätyi hieman vastahakoisesti siskojen vanavedessä. Pekan ollessa 6-vuotias kokeili hän Porvoon tanssiurheiluseura Telluksessa kilpatanssia yhdessä naapurin Janican kanssa, mutta kipinää lajiin ei syttynyt. Muutaman vuoden tanssitauon jälkeen teini-iän kynnyksellä aikakauden muotitanssit Breakdance ja Disco vetivät kuitenkin puoleensa ja Pekka löysi tiensä takaisin tanssin pariin. Muotitanssien ohella Pekka palasi myös Ritva Kuusinen-Schorin balettitunneille Porvoon Tanssiopistoon. Ritva näki Pekassa potentiaalia ja suositteli hänelle siirtymistä Helsingin Tanssivintin koulutusohjelmaan vapaaoppilaaksi. Helsingissä tanssiminen toi mukanaan uusia mahdollisuuksia, kun Aira Samulin etsi legendaarisiin Rytmikkäisiin lisää poikia ja Pekka pääsi mukaan. Bussi kuljetti nuorta tanssijaa Porvoon ja Helsingin välillä, missä hän pääsi vapaaoppilaana tanssimaan kaikkia mahdollisia lajeja nykytanssista afroon ja jazztanssista showtanssiin. Vuonna 1985 Pekka voitti Vuoden Mastermover kilpailun ja lukioikäisenä tuli myös ensikosketus opetustöihin, kun hän alkoi ohjaamaan itseään nuorempia tanssijoita.

Lukioaikana tanssi muuttui täysipäiväisemmäksi ja Rytmikkäiden esiintymiset lisääntyivät, joten Pekka muutti lopulta 17-vuotiaana Helsinkiin omaan asuntoon. Päästyään Tanssivintin opettajakoulutusohjelmaan muutti hän asumaan yhteiseen opettajille tarkoitettuun asuntoon yhdessä koreografi Liisa Risun ja tanssija Russell Adamsonin kanssa. Koulutusohjelman rinnalla Pekka kilpaili aktiivisesti Disco Freestylessä ja showtanssissa. Yhdessä parinsa Sirpa Grönlundin kanssa hän voittikin parishowtanssin ensimmäisen IDO:n Suomen mestaruuden ja pääsivät edustamaan Suomea showtanssin MM-kisoihin Ranskan Grenoblessa. Pekka näki jo nuorena tanssijana, kuinka lajissa pystyy huomattavasti parempiin suorituksiin, kun hallitsee kehonsa ja pitää siitä huolta. Intohimoinen suhtautuminen ihmiskehoon ja sen huoltoon sai kiinnostuksen heräämään fysioterapian opintoihin.

Töitä tanssijana ja mallina olisi Pekalle 90-luvulla riittänyt niin maissa kuin merelläkin. Hän kuitenkin kaipasi erilaista työkokemusta ja haki Finnmatkoille liikuntaoppaaksi. Vuosikymmenen puolivälissä liikuntaoppaan työt kuljettivat Pekkaa Rodoksen kautta maailmalle peräti viiden vuoden ajan, kunnes hän tuli takaisin kotiin ja töihin Finnairille. Vuosituhannen alkupuolella Pekka alkoi jälleen ohjaamaan tanssi- ja ryhmäliikuntatunteja. Samaan aikaan pilates rantautui Suomeen ja hän kiinnostui lajista. Pekka suuntasikin suoraan ulkomaille hakemaan itselleen lajiin koulutusta ja löysi tiensä ensin arvostetun Linda Farrellin oppiin New Yorkin Broadway Dance Centeriin ja myöhemmin hän jatkoi opintoja vielä Kanadassa. Mielenkiinto ihmiskehoa kohtaan ja siitä huolehtimiseen kuljetti Pekan lopulta 2004 töihin Fysioline Groupille työhyvinvoinnin pariin Työterveyslaitokselle.

Nykyisin energinen ja positiivinen Pekka on yksi Suomen suosituimmista kehonhuolto- ja pilates-ohjaajista. HSDS:llä Pekan ohjauksessa pääsee venyttelemään ja huoltamaan kehoa ihan jokainen tasosta tai aiemmasta kokemuksesta riippumatta. Syvävenyttelyssä harjoitetaan erityisesti tanssijoille tärkeitä alueita lantiota, rintarankaa, pakaroita ja reisiä. Tahti syvävenyttelyssä on rauhallinen, mutta huumorintajuisen ohjaajamme kanssa yleensä harjoitetaan myös nauruhermoja samalla kun tehdään pitkäkestoisia venytyksiä tai rullataan kalvoja auki. Pekan tavoite on aina auttaa oppilaita parempiin suorituksiin omissa lajeissaan. Hän uskoo, että tanssissakin oikeanlainen hengitystekniikka auttaa ja suosittelee kaikkia kokeilemaan pilatesta. Oli tunnin tavoite tai aihe mikä tahansa, niin kaikkein tärkeitä Pekalle aina on se, että kaikilla on kivaa ja oppilaat nauttivat. Monipuolisen työuran ja tanssitaustan ansiosta hänellä on erittäin kattava kuva siitä millaista huoltoa yksilöt tarvitsevat ja auttaa kernaasti jokaista löytämään omaa kehoa parhaiten tukevat keinot.

Pekka ohjaa mielellään myös energisiä tanssitunteja missä tanssin ilosta voi nauttia kuka tahansa vaikkei aiempaa kokemusta olisikaan. Pekka itse harjoittelee tanssia edelleen ja on löytänyt tiensä lapsuudessa hylkäämänsä kilpatanssin pariin. Kiitos opetuksesta ja inspiraatiosta kuuluu hänen opettajalle ja tanssiparille Maria Kangasaholle. Pekka on saanut toteuttaa työurallaan monta haavetta ja yksi niistä on työskentely HSDS:llä Jukan ja Sirpan tiimissä kera upeiden kollegoiden. Tanssiopettajan ja ohjaajan työn ohella Pekka ehtii vielä työskentelemään osan ajasta matkaoppaana. Vaikka matkustaminen on hänelle työtä, niin vapaa-ajalla hänelle on tärkeää päästä edelleen itsekin reissuun ja rentoutumaan.