Sutu Markkanen

Pitkän uran tanssin parissa tehnyt Sutu aloitti tanssin harrastamisen aikanaan Jyväskylän Tepikan disco-tanssitunneilla. Heppatyttönä kunnostautunut aktiivisen perheen tytär kiinnostui lajista seuratessaan monitoimitalolla tanssikilpailuja. Jyväskylään oli kuitenkin Säynätsalon kotikylältä matkaa eikä läheltä löytynyt yläasteikäisille omia tunteja, joten hetken harrastettuaan aloitti Sutu ystävänsä Anin kanssa vetämään tunteja itse paikallisella nuorisotalolla. Lukioikäisenä hän laajensi osaamistaan vielä jazz-tanssiin, moderniin ja tanhuunkin, ennen kuin hieman alle kaksikymppisenä tuoreen poikaystävänsä Laurin kanssa innostui kokeilemaan paritanssia. Pariskunnan muuttokuorma koukkasi opintojen vuoksi Joensuun kautta takaisin Jyväskylään missä kilpatanssiura pääsi kunnolla vauhtiin Tepikassa Leevi Leskisen ja Merja Lyytisen ohjauksessa.

Kilpailuhenkiset sekä innostuneet Sutu ja Lauri tähtäsivät alusta asti ammattivalmennukseen, ja pari etenikin 10-tanssin kisaparketeille nopeasti huippuvalmentajien opissa. Parikymppiselle liikunta- ja vapaa-ajantutkintoa opiskelevalle Sutulle tanssissa viehätti erityisesti mahdollisuus liikkua musiikin tahdissa, esiintyminen, kilpaileminen ja mahdollisuus tehdä sitä kaikkea yhdessä kumppanin kanssa. Parin vahvuuksia olivat rohkeus ja kyky heittäytyä yllättäviinkin tilanteiden vietäväksi. Kilpatanssivuosien huippuhetkiin kuuluvat SM-kisojen finaalit, Blackpoolin iltakisat ja Suomen edustaminen 1991 Oslossa järjestetyissä MM-kisoissa.

Kisauran jälkeen tanssin monitoiminainen on ehtinyt tekemään lajin parissa paljon. Mukaan on mahtunut paljon erilaisia produktioita ja esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta hänet muistetaan sekä Antti Kaikkosen että Simo Frangénin valmentajaparina. 90-luvun puolivälissä kisaparkettien vaihtuessa esiintymisiin, perusti hän vanhojen kilpatanssisiskojensa Susan, Minnan ja Päivin kanssa High Heels nimisen tanssiryhmän. Samaan aikaan Sutu palasi myös opetustöihin ja 1995 tuotteistivat he Päivin kanssa tanssin harrastajille tutun Bailatinon. Sittemmin tuote myytiin Suomen Tanssiurheiluliitolle, mutta Sutun Bailatinon opetuksesta pääsee nauttimaan edelleen esimerkiksi HSDS:llä kahtena päivänä viikossa. Sutu uskoo, että häntä omalla urallaan auttoi erityisesti laadukas opetus, mikä takasi hyvän teknisen perustan harrastajasta ammattilaiseksi. Opettajana hän haluaa taata omille oppilailleen saman turvallisen ympäristön, missä he voivat rohkeasti kokeilla ja heittäytyä musiikin vietäväksi tanssin kautta.

Sutulla on HSDS:llä tunteja niin soolotanssijoille, kuin pareillekin. Bailatino on puhdas tanssitunti, mistä oppilaat voivat hakea vauhtia, tunnetiloja sekä monipuolisesti kokeilla erilaisia tansseja. Sutu pystyy opettamaan useaa kymmentä erilaista tanssia, joten Bailatino sopii kaikille, jotka haluavat kokeilla erilaisia liikkeitä ja rytmejä. Paritanssitunneilla on hauska porukka, joiden mukaan on helppo tulla uusienkin yhdessä parin kanssa tanssimisesta kiinnostuneiden. Sutu toivoo, että oppilaat saavat hänen tunneillaan ennen kaikkea energiaa. Hänelle on tärkeää, että jokainen kokee olonsa tunnilla turvalliseksi, uskaltaa heittäytyä erilaisten tunnetilojen vietäväksi ja ennen kaikkea, että he palaavat koteihinsa onnellisina ja avoimina ihmisinä.

Sutulle itselleen tärkein yksittäinen inspiraation lähde kaikkeen on musiikki ja esimerkiksi musikaalit ja elokuvat antavat hänelle opetustyöhön paljon ideoita. Lisäksi hän ammentaa oppia myös seuraamalla muita opettajia, niin tanssin, kuin ratsastuksenkin parissa. Yli 30 erilaista tanssia taitava opettajamme käy myös säännöllisesti Kuubassa niin inspiroitumassa, kuin tanssimassakin. Pitkäaikaiset ystävät Jukka ja Sirpa ovat Sutulle tärkeitä esikuvia, joita hän pitää suuressa arvossa niin tanssijoina, opettajina, kuin ihmisinäkin. Upea tanssi ja tulkinta jättää aina jäljen myös katsojaan ja ruokkii sielua. Sutun sanookin, että parin kanssa tanssiessa, kun pääsee flowhun missä koko muu maailma katoaa, on kyseessä jotakin ihmeellistä, mitä ei voi ostaa kaupan hyllyltä, vaan pitää kokea itse.

Vapaa-aikaansa eläinrakas Sutu viettää paljon koirien ja hevosten seurassa. Tallilta hän saa energiaa, minkä hän haluaa työssään välittää edelleen oppilailleen. Opetustyön ollessa pitkälti sooloilua, niin ovat ystävät, perhe ja HSDS:n kollegat erittäin tärkeä voimavara, sillä jokainen tarvitsee ympärilleen rakkaita ihmisiä ja paikan missä voi olla oma hassu itsensä. Läheisiään ja tukiverkostoaan ei pidä pitää itsestäänselvyytenä ja Sutu toivookin, että saa nauttia terveiden ja iloisten ystäviensä seurasta pitkään. Tulevaisuudessa iloinen opettajamme haaveilee, että pysyisi tietysti myös itsekin terveenä ja saisi tehdä työtään mahdollisimman tasaisesti ja pitkään.